Boyunda 7 adet omurga mevcuttur. Bu omurgaların arasında disk denilen yastıkçıklar ağırlığın eşit olarak dağılmasını ve omurga dinamiğini sağlar. Bu yapının çeşitli nedenlere bağlı olarak yırtılması sonucunda, disk içinde bulunan nükleus pulposusun dışarıya taşarak, sinir köküne baskı yapar ve boyun fıtığı (servikal disk hernisi) oluşur.
Boyun Fıtığının Nedenleri
Travma
Ağır yük kaldırma,
Ters bir hareket yapma,
İtme hareketinin sık yapılması
Yanlış duruş,
Psikolojik stres,
Yorgunluk,
Profesyonel olmayan masaj
Cep telefonunun uzun süre ve yanlış kullanımı
Boyun kaslarında zayıflık
Boyun Fıtığının Belirtileri
Boyundaki fıtıklaşmış bir disk; boyun ağrısı, yayılan kol ağrısı, omuz ağrısı ve kolda veya elinizde uyuşma veya karıncalanmalara neden olabilir. Boynunuzdaki ağrı genellikle sinir köklerinizin boynunuzdaki bir problemden rahatsız olduğunun ilk işaretidir. Uyuşukluk, karıncalanma ve özellikle kol kaslarındaki zayıflık gibi belirtiler, sorununuzun daha ciddi olabileceği konusunda uyarı işaretleridir. Kollarınızdaki zayıflık, boyun ağrınızla ilgili bir doktora görünmeniz gerektiğinin kesin bir işaretidir.
Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Boyun fıtığı olan tüm hastalarda ameliyat gerekmez. Aslında, %95’ten fazlası egzersiz, ilaç tedavisi ve fizik tedavi gibi cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir.
Manuel terapi: Mobilizasyon, Manipülasyon, Tetik nokta tedavisi, Miyofasyal germe
Diğer yöntemler: Traksiyon (çekme, germe), sıcak uygulama, soğuk uygulama, terapatik masaj, zayıflamış boyun kaslarını kuvvetlendirme, esneklik egzersizleri
Boyun Fıtığını Önleme ve Ağrılarını Geçirmek İçin Öneriler;
Yeterli dinlenme
Doğru yastık seçimi
Doğru duruş pozisyonu
Dengeli ve yeterli beslenme
Düzenli Egzersiz, (boyun ve ofis egzersizleri)
Esneklik Egzersizleri
Ani dönüşler yapmamalı
Sigara tüketimi olmamalı
Stresten kaçınılmalı
Sonuç olarak:
Omurga sağlığı için günlük yaşam aktivitesinde, ani hareketlenmelerden kaçınarak oluşacak yaralanmaların önüne geçilebilir. Düzenli aerobik egzersizler ve doğru yapılan kuvvetlendirme egzersizleriyle kas-iskelet sisteminde oluşabilecek yaralanmalar minimuma indirilebilir. Egzersizlerle birlikte uygulanan sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü programları oluşturulmalıdır.