Lif açısından zengin yiyeceklere odaklanın ve doymuş yağlardan kaçının.
Kolesterol seviyeniz yıllar içerisinde arttıysa, beslenme şeklinizi değiştirmeniz yardımcı olabilir.ideal olarak toplam kolesterol seviyeniz desilitre başına 200 miligram (mg/dL) veya daha düşük değerde olmalıdır. Ancak uzmanların en çok endişelendiği şey zararlı olan LDL kolesterol değeridir. Aşırı LDL, kalp arter çeperlerinde birikir ve kalp krizi riskini arttıran antiflamatuvar maddelerin salınmasını tetikler.
Harvard tıpta koruyucu kardiyoloji direktörü Dr.Jorge Plutzky, ‘’kalp hastalığını önlemek için LDL’niz 100 mg/dL veya daha düşük olmalıdır’’ diyor.
LDL değeriniz bu kategorinin üzerindeyse, yediklerinizi değiştirerek LDL’nizi daha sağlıklı bir seviyeye çekebilirsiniz.
Beslenme Önerileri
Yüksek kolesterol içeren gıdalardan kaçınmak, LDL’nizi düşürmenin en iyi yolu değildir. Genel diyetiniz özellikle yediğiniz yağ ve karbonhidrat türleri, kan kolesterol değerleriniz üzerinde en fazla etkiye sahiptir. Doymuş yağlı besinler yerine doymamış yağlı gıdaları tercih etmek öncelikli olmalıdır.
Bu et, peynir, tereyağı ve dondurma gibi diğer yüksek yağlı süt ürünlerinden kaçınmamızı gerektirir. Beyaz ekmek, makarna ve beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar yerine doymamış yağlar bulunan bazı bitkisel yağlar, avokadolar ve yağlı balıklar tüketmeye gayret göstermeliyiz. Sağlıklı yağların aksine bol nişastalı yiyecekler çok doyurucu değildir, aşırı yemeyi ve kilo alımını tetiklemektedir.
Rafine karbonhidratlarla ilgili en büyük sorun ise; kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olan LİF bakımından maalesef düşüktür.
Vücudumuz lifleri parçalayamaz bu yüzden sindirilmeden geçer, lifli gıda tüketmek kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olurken kilo vermenizi de sağlar.
Peki kolesterol seviyenizi düşürmeye yarayacak en iyi besinler nelerdir?
Aşağıdaki 11 yiyecek iyi lif ve doymamış yağ kaynağıdır.
1-Yulaf ezmesi.
2-Beyaz fasulye.
3-Avokado.
4-Patlıcan.
5-Havuç.
6-Badem.
7-Kivi
8-Ahududu ve Böğürtlen
9-Karnabahar.
10-Soya Fasulyesi
11-Somon Balığı