Stres, hayat karmaşası içinde çarpışan bir trafiktir. Partnerinizle bir tartışma, kötüye giden bir iş, bir yığın ödenmemiş faturaya bakma ihtiyacı vb. Endişe verici ve ruh halimizi olumsuz etkileyen bu rahatsızlıktan nasıl daha az hasar alabiliriz.
Stresin birçok yüzü vardır ve hayatımıza birçok yönden sızar. Sebep ne olursa olsun, stres bedeni ve zihni uçurur. Kalp çarpması, Kasların gerginleşmesi, Nefes almanızın hızlanması, Mide çalkalanması , stresin fizyolojik belirtileridir.
Vücudun strese tepkisi uzun zamandır bilinmektedir. Toplu olarak “savaş ya da kaç” yanıtı olarak adlandırılan bu yanıt, insanların hayvan saldırıları, yangınlar, seller ve diğer insanlarla çatışmalar gibi tehditlerden kurtulmasına yardımcı oldu. Bugün, stres tepkisini tetikleyen ana şeyler bunlar gibi bariz tehlikeler değildir. Tehdit olarak algıladığınız veya bir değişikliğe uyum sağlamanızı gerektiren herhangi bir durum onu başlatabilir. Ve bu sorun anlamına gelebilir.
Kronik stres, yüksek tansiyon ve kalp hastalığına neden olabilir. Bağışıklık sistemini hafifletebilir, soğuk algınlığına ve diğer yaygın enfeksiyonlara karşı duyarlılığı artırabilir. Astım, sindirim bozuklukları, kanser ve diğer sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Yeni araştırmalar, yüksek stres seviyelerinin yaşlanma sürecini bir şekilde hızlandırdığı fikrini desteklemektedir.
Stres kaçınılmaz olsa da, vücudunuzun buna tepkisini kontrol etmeye yardımcı olabilirsiniz. Egzersiz yapmak, meditasyon ve beyin sağlığınıza yönelik beslenme, stres seviyenizi düşürmede oldukça etkili yöntemlerdir..